Boldoggá teszi az embert a házasság?

Egy átlag házasság 40 évig tart, és nemcsak ebben hasonlít a pusztai vándorlásra. Izrael népe magától a pusztai vándorlástól nem volt boldog. Mit gondoltok? Boldoggá teszi az embert a házasság?

A Bibliában talán benne van, hogy boldogok a házasok? Az enyémben nincs. Pedig több mint száz boldogmondást, rövid aforizmát tartalmaz a Biblia a boldogságról. A Máté 5-ben van nyolc, a legismertebb. De máshol is vannak az evangéliumokban: pl. boldogok, akik Isten beszédét hallgatják és megtartják. A Zsoltárokban: Boldog ember az, aki nem ül a csúfolódók székébe, de az Úr törvényében gyönyörködik. Boldog az, akinek a vétkei megbocsáttattak.

A Jelenések könyvében hét boldogmondás van. Ott majdnem mindenből hét van. Aszerint még a halottak is boldogok, akik az Úrban haltak meg. És a hegyi beszédben? Kik boldogok? A bibliai boldogság fogalom nem azonos a közgondolkodásban található boldogság fogalommal.

Boldogok a lelki szegények. Kik azok? Azok, akik tudják, hogy rászorulnak Isten kincseire. Jelenések 3-ban olvassuk a laodíceai gyülekezetnek szóló üzenetet: Azt mondod, meggazdagodtam, semmire nincs szükségem. Pedig te vagy a szegény, a vak és a mezítelen. Azért mennyei kincseket ajánlok neked. Végy tőlem tűzben izzított aranyat… A megpróbáltatásokban edződött hitet. Szemgyógyító írt, hogy láss.

Vedd észre, hogy milyen állapotban vagy. Fehér ruhát adok rád, hogy ne légy mezítelen. Mit mond még a Máté 5-ben Jézus? Boldogok a szelídek. A világ azt mondja: a szelídek élhetetlen balekok. De a szelídek csak szelídek, ők öröklik a földet. Boldogok az igazságért üldözöttek. Boldogok a sírók. A világ szerint nem, de Jézus szerint igen. Akármi miatt is sírnak, mert vigasztalást nyernek.

Tehát nem a komfortérzés a boldogság a Biblia szerint. Boldogok azok, akiknek az Úrral helyreállt a kapcsolatuk, van szellemi látásuk (pneumatikus). Azok boldogok, akik az igazságra szomjaznak és éheznek. Nem biztos, hogy jó a komfortfokozatuk, lehet, nem élveznek mindig mindent. Nem gondolom, hogy Pálnak vagy Jeremiásnak élvezetes volt kalodába szorítva lenni. De boldog volt?

Egy erdélyi református lelkész, Szilágyi Sándor írta, a Boldog rabság c. könyvet. Húsz évre ítélték Romániában, végül amnesztiát kapott. De miért volt boldog? Mert Isten vele volt. Isten jelenléte teszi az embert boldoggá. Ezt az emberek nem mindig tudják.

A házasok járják a pusztát, 40 évig, vagy tovább, nyelik a port, szenvednek a hőségtől, jönnek amálekiták, azokkal meg kell küzdeni. Vannak oázisok is, meg lehet pihenni. De nem azok miatt boldogok. Ha van szellemi látásuk, akkor látják a tűzoszlopot, vagy a felhőoszlopot is. Azt jelenti: itt van az Úr, előttünk jár, sőt körülvesz minket, attól vagyunk boldogok. Együtt menetelhetünk az ígéret földje felé.